Array

 

 

 

Rolnictwo i leśnictwo Lubniewice

 

 

Słownik:

Dezynfekcja (odkażanie), niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i ich form przetrwalnikowych środkami fizycznymi i chemicznymi, w celu zapobiegania zakażeniu.

Rozróżniamy dwa podstawowe rodzaje dezynfekcji - chemiczną i termiczną.

- dezynfekcja chemiczna

W tej bardzo popularnej w naszym kraju metodzie czynnikim dezynfekującym jest aktywny środek chemiczny. Wyliczenie wszystkich wad dezynfekcji chemicznej zajęłoby zbyt dużo miejsca, a jedyną zaletą jest możliwość natychmiastowego jej zastosowania bez żadnego praktycznie oprzyrządowania.

- dezynfekcja termiczna

Metoda skuteczna, szybka, bezpieczna dla personelu i prosta w obsłudze. Ciepło mokre jest niezawodnym środkiem dezynfekcyjnym nadającym się do dezynfekcji prawie wszystkiego z wyjątkiem żywych tkanek.

Stat